Zoveel als mogelijk wordt het verlies van energie tegengegaan, en warmte als warmte opgewekt.
Energieverlies wordt beperkt door een hoge isolatiewaarde van de thermische schil, (Rc>7m2K/W) het gebruik van HR+++ glas en warmteterugwinning.
Zonneboilers maken het water warm, wat vervolgens niet meer elektrisch verwarmd hoeft te worden. Ook komt er een hotfill aansluitpunt voor de wasmachine, werken we met een douche wtw en bieden we standaard een waterbesparende air powerdouche aan, om het warmwater verbruik te beperken. In de serre wordt de toegevoerde lucht door de zon voorverwarmd, voordat het als ventilatielucht in de woning wordt gebruikt. In de zomer wordt de verse lucht juist vanuit de noord of noordoost gevel toegevoerd en wordt de warmte uit de serres weg geventileerd. Door warmteterugwinning wordt energiebesparing bereikt, energie die niet als elektriciteit toegevoegd hoeft te worden. Hierdoor kunnen we het aantal PV-panelen beperken. Naast 220V wordt ook 24V aangeboden om transformatieverliezen te voorkomen. Mogelijk kan het aantal PV-panelen nog verder worden beperkt door het toevoegen van een kleine windmolen, die ook als de zon niet schijnt stroom kan leveren. De panelen liggen ook op het dak van de gemeenschappelijke fietsenberging, ten behoeve van verlichting binnentuin en het laden van de elektrische deelvoertuigen. Wordt het toch toegestaan om Het Heij één elektriciteitsaansluiting te geven en een lokaal netwerk te creëren is dit ook de plek voor de buurtaccu.
De groendaken dragen bij aan de waterbuffering maar zorgen ook voor een natuurlijke koeling van de daar onder gelegen ruimtes.
De vertrekken op de begane grond en de verdieping zijn door deuren van elkaar gescheiden, dit maakt het mogelijk om thermisch te compartimenteren. Negentig procent van de Nederlanders vindt het fijn met open ramen te slapen. Verwarmen tot 20-21 graden is dan niet opportuun. Ook dit draagt bij aan reductie van de energievraag.